Nederlandse Curling Bond trots op topvondst

De Nederlandse Curling Bond (NCB) is uitermate trots op de topvondst van studente M. Modderman van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat niet Canada of Schotland de bakermat van het curling zijn, maar de provincie Groningen in Nederland geeft niet voor niets aan waarom het curlingvirus zo’n goede bodem heeft in Nederland. NCB-voorzitter reageert ontroerd: “Dat er niets gaat boven Groningen wisten we natuurlijk al een tijdje, maar dat curling zijn oorsprong heeft in deze Nederlandse provincie is een prachtige ontdekking.”

Zoals blijkt uit de berichtgeving van Het Dagblad van het Noorden is deze unieke steen vrijdag te bewonderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Gelet op de enorm gegroeide populariteit van de curlingsport wordt een grote toeloop van curlingenthousiastelingen verwacht. Voorzitter van de meest noordelijke curlingclub van Nederland, Johannes Koornstra geeft aan dat hij in koortsachtig overleg is met de Groningse ijsbaan Kardinge om daar de komende weken curlingclinics aan te bieden. “Deze vondst is niet een enorme impuls voor het herschrijven van de geschiedenis van Noord-Nederland, maar zet ook de unieke positie van Heerenveen als het centrum van de Nederlandse wintersport onder druk. Vanuit de stad Groningen hebben wij nu al een groot aantal verzoeken voor clinics gekregen die wij graag tegemoet willen komen.” Koornstra heeft naar eigen zeggen al een forse discussie met zijn echtgenote om hun zonvakantie medio april uit te stellen naar een later moment dit jaar.

Ondertussen bereidt TeamNL curling zich in Las Vegas voor op het wereldkampioenschap voor heren. Skip Wouter Gösgens laat via een videoverbinding weten: “Het team was heel graag in Groningen was geweest om deze unieke vondst te begeleiden naar Las Vegas, maar dat is door het complexe reisschema evenwel niet mogelijk. Dat Groningen de bakermat is van de mondiale curlingsport is voor ons een enorme stimulans om goed te presteren op de WK.” De WK vinden plaats van 2 tot en met 10 april in de Verenigde Staten.

NCB-voorzitter Jules Broex besluit: “Zodra het mogelijk is, nodigen we onderzoeker M. Modderman graag uit om het TeamNL Curling persoonlijk te ontmoeten en met moderne stenen met de heren te curlen.”

Curling Club Fryslân heeft de penningmeester om een eerste reactie gevraagd: “Het is een mooi verhaal. Maar toch twijfel ik nog, want ik las op de site van de gemeentelijke archeoloog van Heerenveen dat er bij opgravingen ivm de nieuw te bouwen curlinghal in Heerenveen een houten voorwerp is gevonden, dat wonderwel overeenkomt met het missende handvat van de groniger curling steen. Nu doet zich de vraag voor. Hoe komt die steen in Grunningen?”

1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.