Overwinning tijdens het WMxCC

De Friese leden van Curling Club Fryslân (Anandi, Bob en Lisenka Bomas) hebben samen met hun Tilburgse teamgenoot Bart Klomp een grote overwinning geboekt op Kroatië. Deze overwinning betekent de tweede Nederlandse overwinning ooit op het World Mixed Curling Championship (WMxCC).

In het eerste end maakte het Nederlandse team optimaal gebruik van de hanmer door maar liefst 5 punten te scoren. Vervolgens kon de voorsprong gestaag worden uitgebreid en stond er na 6 ends een 12-4 voorsprong op de borden. De Kroaten besloten zich hierna gewonnen te geven.

Start seizoen 2022-2023

Een aantal CCF-leden hebben al op het ijs gestaan, binnenkort is het weer mogelijk voor alle leden.

Op maandag 19 september start ons reguliere curlingseizoen weer in Thialf Heerenveen. Vanaf 19:15 uur tot 20:45 uur kan er weer worden getraind in de ijshockeyhal.

Op dinsdag 20 september beginnen we weer in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Vanaf 20:15 uur tot 21:45 uur zijn de trainingen op het middenterrein van de 400m-baan.

We wensen iedereen weer goede stenen!

Team Bomas wint kwalificatie WMxCC

Team Bomas, bestaande uit de CCF-leden Bob, Lisenka, Anandi en Tilburg-lid Bart hebben zich dit weekend geplaatst voor het World Mixed Curling Championship 2022. Het WMxCC 2022 wordt van 15 tot en met 22 oktober gehouden in Aberdeen, Schotland.

In een best of three werd het deelnemende team uit Utrecht verslagen. Het andere team met leden van Curling Club Fryslân werd op zaterdag uitgeschakeld en eindigde als derde.

Curling Club Fryslân feliciteert team Bomas van harte met de WK-kwalificatie.

Foto winnaars kwalificatie WMxCC 2022

1

CCF organiseert op 8 oktober het IFKK

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseert Curling Club Fryslân de vijfde editie van het Iepen Fryske Kampioenskip Kurling, kortweg IFKK. Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseert Curling Club Fryslân de vijfde editie van het Iepen Fryske Kampioenskip Kurling, kortweg IFKK. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op de pagina IFKK.

Monique benoemt tot Lid in de orde van Oranje-Nassau

Vandaag werd Monique ter Beeke door onze Koning tot Lid in de orde van Oranje-Nassau benoemd.

Deze onderscheiding is een waardering voor haar tomeloze inzet en het tot stand en in de vaart brengen van de Groene Wensboot en het vele andere vrijwilligerswerk.

Als Curling Club Fryslân feliciteren we onze speelster van het Dutch Wheelchair Curling Team met deze geweldige onderscheiding.

www.groenewensboot.nl

1

Friezen actief op NK

Verschillende Friese spelers waren afgelopen weekend actief op het Nederlands kampioenschap curling in Zoetermeer.

Waar in Friesland het ijs al enige tijd is verdwenen uit zowel Thialf als de Elfstedenhal, kon in Zoetermeer nog bij warme buitentemperaturen op ijs worden gespeeld.

Op zaterdag werd het NK Teams gespeeld en op zondag het NK Doubles. De aanwezigheid van de spelers van het Nederlands herenteam, die onlangs in Las Vegas nog actief waren op het wereldkampioenschap, zorgden voor een hoog niveau. De verschillende spelers van CCF zijn geëindigd tussen plaats 2 en plaats 10, met als beste een tweede plaats bij Teams en een derde plaats bij Doubles.

Curling Club Fryslân wenst iedereen een fijne zomer en tot volgend seizoen!

1 april: curlingsteen is molensteen

Dat deze steen gevonden is in Groningen klopt, net als de datering en exacte vindplaats. Wat niet klopt is dat de steen voor curling werd gebruikt.

De steen was het draaiende deel van een handmaalsteen en door het gat bovenin werden graankorrels ingebracht die vervolgens tot meel werden vermalen.

Eerste curlingsteen vandaag te zien in Groningen

EERSTE CURLINGSTEEN TER WERELD VANDAAG TE ZIEN IN HET NOORDELIJK SCHEEPVAARTMUSEUM

Van 2 tot 10 april vinden de LGT Wereldkampioenschap curling heren 2022 plaats Las Vegas in de Verenigde Staten.  De Nederlandse Curling Bond vanuit LA reageerde verrast op de bijzondere vondst van de student M. Modderman aan de Rijksuniversiteit Groningen. Door nauwgezet onderzoek ontdekte zij namelijk dat niet Schotland maar Groningen de bakermat moet zijn geweest van het moderne curling.

De steen is al in 2002 gevonden in de vulling van een gracht rond het in 1356 verloren gegaan kasteel van de Heren van Selwerd in de stad Groningen. Maar nog niet eerder was de steen aan een nauwgezet onderzoek onderworpen, totdat M. Modderman eraan begon.

De Nederlandse Curling Bond is trots en ontroerd na het horen van dit geweldige nieuws. Woordvoerder Johannes Koornstra, op dit moment met Team NL in Las Vegas, liet vanmorgen heel vroeg via een videoverbinding weten: “Normaalgesproken gaat men ervan uit dat curling vanuit Schotland de wereld is overgegaan, maar niets blijkt minder waar. De oorsprong ligt in Groningen, dat is van mondiaal belang. Nou wat wil je nog meer!”

Voordat de steen met speciaal museaal transport naar de wereldspelen in LA wordt vervoerd, is de Groningse topvondst vandaag, mede dankzij de steun van de NCB in het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A voor iedereen gratis te bekijken.

Klik hier voor de reportage.

1

Nederlandse Curling Bond trots op topvondst

De Nederlandse Curling Bond (NCB) is uitermate trots op de topvondst van studente M. Modderman van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat niet Canada of Schotland de bakermat van het curling zijn, maar de provincie Groningen in Nederland geeft niet voor niets aan waarom het curlingvirus zo’n goede bodem heeft in Nederland. NCB-voorzitter reageert ontroerd: “Dat er niets gaat boven Groningen wisten we natuurlijk al een tijdje, maar dat curling zijn oorsprong heeft in deze Nederlandse provincie is een prachtige ontdekking.”

Zoals blijkt uit de berichtgeving van Het Dagblad van het Noorden is deze unieke steen vrijdag te bewonderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Gelet op de enorm gegroeide populariteit van de curlingsport wordt een grote toeloop van curlingenthousiastelingen verwacht. Voorzitter van de meest noordelijke curlingclub van Nederland, Johannes Koornstra geeft aan dat hij in koortsachtig overleg is met de Groningse ijsbaan Kardinge om daar de komende weken curlingclinics aan te bieden. “Deze vondst is niet een enorme impuls voor het herschrijven van de geschiedenis van Noord-Nederland, maar zet ook de unieke positie van Heerenveen als het centrum van de Nederlandse wintersport onder druk. Vanuit de stad Groningen hebben wij nu al een groot aantal verzoeken voor clinics gekregen die wij graag tegemoet willen komen.” Koornstra heeft naar eigen zeggen al een forse discussie met zijn echtgenote om hun zonvakantie medio april uit te stellen naar een later moment dit jaar.

Ondertussen bereidt TeamNL curling zich in Las Vegas voor op het wereldkampioenschap voor heren. Skip Wouter Gösgens laat via een videoverbinding weten: “Het team was heel graag in Groningen was geweest om deze unieke vondst te begeleiden naar Las Vegas, maar dat is door het complexe reisschema evenwel niet mogelijk. Dat Groningen de bakermat is van de mondiale curlingsport is voor ons een enorme stimulans om goed te presteren op de WK.” De WK vinden plaats van 2 tot en met 10 april in de Verenigde Staten.

NCB-voorzitter Jules Broex besluit: “Zodra het mogelijk is, nodigen we onderzoeker M. Modderman graag uit om het TeamNL Curling persoonlijk te ontmoeten en met moderne stenen met de heren te curlen.”

Curling Club Fryslân heeft de penningmeester om een eerste reactie gevraagd: “Het is een mooi verhaal. Maar toch twijfel ik nog, want ik las op de site van de gemeentelijke archeoloog van Heerenveen dat er bij opgravingen ivm de nieuw te bouwen curlinghal in Heerenveen een houten voorwerp is gevonden, dat wonderwel overeenkomt met het missende handvat van de groniger curling steen. Nu doet zich de vraag voor. Hoe komt die steen in Grunningen?”

1