Nu ook weer curling in Leeuwarden

Vanavond was de eerste training in de Elfstedenhal in Leeuwarden van dit seizoen. Iedere dinsdagavond spelen we ons curlingstenen op het middenterrein van de 400-meter baan.

We zijn zeer verheugd dat er weer enkele nieuwe gezichten waren. Ook net als hen eens curling proberen en een nieuwe sportcarrière starten? Informeer naar de mogelijkheden!

Primeur: OKT Curling 2021 presented by Asito naar Leeuwarden

Unieke kans op plaatsing voor Nederlands heren curlingteam.

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi Curling 2021 presented by Asito wordt in december 2021 in Leeuwarden gehouden. Een primeur voor Nederland. Nooit eerder fungeerde Nederland als gastland bij een internationaal curlingtoernooi van deze omvang. Het kwalificatietoernooi vindt plaats van zaterdag 4 december tot en met zondag 19 december in de Elfstedenhal. Voor het Nederlands heren curlingteam is het een unieke mogelijkheid om zich op eigen bodem te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022.

Tijdens het toernooi zijn er nog drie tickets voor directe plaatsing te verdienen. Het Nederlands herenteam is erop gebrand zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor het Olympische toernooi: “We zullen er alles aan doen om ons te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Beijing. Dat is al vele jaren ons hoofddoel en met de hulp van onze sponsors en ondersteunend netwerk hebben we extreem hard gewerkt om het niveau te bereiken dat nodig is om kwalificatie te behalen. We zijn verheugd om voor het eerst een evenement op dit niveau in Nederland te spelen en kijken uit naar een geweldig toernooi!”, aldus skip Jaap van Dorp. Behalve voor het heren OKT is Leeuwarden ook het toneel voor het OKT dames en gemengde dubbelteams.

Groeiende sport
In Nederland maakt de curlingsport een ambitieus groeiproces door. Met steun van sponsor Asito is nu het OKT Curling 2021 naar Leeuwarden gehaald. “Geweldig dat dit belangrijke internationale toernooi gehouden wordt in een land waar deze sport een opmars maakt in populariteit. Voor Nederland is het een springplank naar een nieuwe nationale wintersport. Wij zijn graag onderdeel van dit proces en zijn trots dat wij na vijf jaar hoofdsponsorschap van het Nederlands team nu ook dit prachtige toernooi mede mogelijk kunnen maken.”, reageert algemeen directeur Asito Bob Mols.

Ook Burgemeester Sybrand Buma is verheugd met de toekenning van het OKT aan Leeuwarden: “Wij zijn enorm blij dat dit mondiale kwalificatietoernooi in Leeuwarden wordt gehouden. Wereldwijd zal er veel aandacht voor zijn, zeker in landen als Canada en de Verenigde Staten waar curling een grote sport is. Een primeur voor Nederland en een mooie aanvulling op de al rijke Friese historie op het ijs.”

World Curling Federation President Kate Caithness kijkt uit naar het toernooi in de voormalig culturele hoofdstad van Europa: “We zijn verheugd om dit belangrijke Olympische kwalificatie-evenement 2021 naar Nederland te brengen, waar elk concurrerend team hoge ambities heeft om de laatste plaatsen voor de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022 veilig te stellen. Het is onze hoop dat dit ook een katalysator zal zijn voor de curlingsport en het aantal deelnemers bij zowel de vrouwen als het gemengd dubbel in dit deel van de wereld stijgt. Zo kunnen zij zich bij het Nederlandse herenteam voegen dat al regelmatig op het internationale podium strijdt.”

Triple Double sportmarketing, sinds 2015 eigenaar van de commerciële rechten van de Nederlandse Curling Bond, neemt de organisatie van het evenement voor haar rekening. Norberth Korsmit: “De komst van het OKT naar Nederland is voor ons de bekroning van een jarenlang traject waarin we curling als kleinste sport van Nederland cool hebben gemaakt. Iedereen vindt het leuk om te doen. En hoe gaaf zou het zijn als er in 2022 in Beijing voor het eerst in de geschiedenis een Nederlands curling team op de Olympische Spelen staat? We hopen dat het Nederlandse mannenteam op veel support kan rekenen in het realiseren van hun grote droom. En natuurlijk bedanken we de World Curling Federation en trouwe partner Asito voor het vertrouwen.”

4

Start Curlingseizoen 2021-2022

‘Onze’ ijshallen openen binnenkort weer hun deuren, het curlingseizoen 2021-2022 kan dan voor ons van start.

In Thialf Heerenveen is de eerste trainingsavond op maandag 6 september 2021 van 19:15 tot 20:45 uur. In de periode kerst en oud&nieuw is de ijshal gesloten. De laatste training in Thialf is op maandag 14 maart.

In de Elfstedenhal Leeuwarden trainen we op dinsdag 21 september 2021 van 20:15 tot 21:45 uur. De laatste training in de Elfstedenhal is op dinsdag 22 maart.

Bent u geïnteresseerd in curling? U bent van harte welkom om het kosteloos te proberen op een trainingsavond. Stuur hiervoor een mail naar info@fryskecurlingclub.nl

Ook is het weer mogelijk om tijdens het seizoen clinics te volgen. Kijk voor meer informatie op pagina Clinics.

Wij wensen iedereen mooie stenen!

1

Zweden wint WK curling

Het Zweedse herenteam heeft het WK curling in Canada gewonnen door Schotland te verslaan.

De wedstrijd ging gelijk op tot het achtste end. Bij een stand van 5-5 gooide Zweden met hun laatste steen een dubbele take-out, waardoor zij maar liefst vijf punten scoorden. De stand kwam hiermee op 10-5 voor Zweden, waarna de Schotten zich gewonnen gaven.

De scheidsrechter bij deze wedstrijd was Bob Bomas, lid van Curling Club Fryslân.

Nederland verliest laatste wedstrijd op WK

Het Nederlandse herenteam heeft de laatste wedstrijd op het WK in Calgary, Canada verloren van Italië. Een grote score in het zesde end door de Italianen zorgde voor het verschil: 8-4.

Nederland is 12e geworden op dit WK. Een plaats bij de top 6 had directe plaatsing voor de Olympische Spelen in Beijing opgeleverd. Voor plaatsing krijgt Nederland  nog een kans via een OKT.

Wederom nederlaag voor Nederland

Het Nederlandse herenteam speelde gisteren op het WK in Calgary twee wedstrijden. De eerste wedstrijd tegen Zwitserland werd met 8-4 verloren. De tweede wedstrijd werd met 9-4 van de Verenigde Staten, de regerend Olympisch kampioen, verloren.

Vanavond om 22:00 uur speelt Nederland de laatste WK-wedstrijd tegen Italië.

Winst en verlies Nederlands herenteam

Op het WK in Canada stonden gisteren twee wedstrijden voor Nederland op het program, tegen Duitsland en Japan. De wedstrijd tegen Duitsland werd met 7-5 gewonnen. Tegen Japan werd helaas met dezelfde cijfers verloren.

Door deze resultaten is het voor de Nederlandse heren niet meer mogelijk om bij de top 6 te eindigen en directe plaatsing voor de Olympische Spelen af te dwingen. Ze zullen een herkansing krijgen op een Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Desondanks zal Nederland de resterende drie wedstrijden op het WK zo goed mogelijk willen afsluiten en zullen ze strijden voor de winst in deze partijen.

Zweden te sterk op WK

Gisteren hoefde het Nederlandse herenteam maar één wedstrijd te spelen. Deze wedstrijd speelden zij tegen curling-grootmacht Zweden. De uitslag van deze wedstrijd was 10-4 in het voordeel van de Zweden.

Vandaag speelt Nederland twee wedstrijden. De eerste wedstrijd is om 17:00 uur Nederlandse tijd tegen Duitsland. Vanavond wordt de wedstrijd tegen Japan om 22:00 uur live uitgezonden op het YouTube kanaal World Curling TV.

Eerste overwinning Nederland op WK

Het Nederlandse herenteam speelde afgelopen nacht op het WK in Canada tegen China.

Vanaf het eerste end was het Nederlandse team duidelijk de betere partij. Enkele foutjes van de Chinezen werden direct afgestraft en na 2 ends stond er al 5-0 op de borden.

In het zevende end brachten de Nederlanders de score op 10-2, waarna de Chinezen zich gewonnen gaven.

Een mooie uitslag die een voorbode kan zijn voor meer overwinningen.