OKT 2021

Van zondag 5 december tot en met zaterdag 18 december 2021 wordt het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) gespeeld in de Elfstedenhal in Leeuwarden, een van de thuishavens van Curling Club Fryslân. Het is voor het eerst dat Nederland een groot curling toernooi mag organiseren.

 

Mixed Doubles
In de eerste week van het toernooi, van 5 tot en met 9 december worden de mixed doubles gespeeld. Veertien mixed doubles teams strijden voor de laatste twee plaatsen voor de Olympische Spelen in Beijing in China.

De volgende teams nemen deel aan het OKT Mixed Doubles: Verenigde Staten, Duitsland, ROC (Russisch Olympisch Comité), Nieuw-Zeeland, Australië, Hongarije, Japan, Finland, Zuid-Korea, Estland, Spanje, Denemarken*, Letland*, Turkije*. De laatste drie teams hebben zich voor het OKT geplaatst via het Pré-OKT in Turkije.

De zeven landen die op basis van de uitslag van het World Mixed Doubles Curling Championship al voor de Olympische Spelen in Beijing zijn geplaatst: Groot-Brittannië**, Noorwegen, Zweden, Canada, Italië, Zwitserland, Tsjechië en gastland China. De plaatsing van Groot-Brittannië is op basis van de positie van Schotland.

Dames Teams
Het damestoernooi wordt in de tweede week van het toernooi gespeeld, van 11 tot en met 18 december. Negen damesteams strijden voor de laatste drie plaatsen voor de Olympische Spelen in Beijing.

De volgende teams nemen deel aan het OKT Dames: Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Tsjechië, Italië, Estland, Letland*, Turkije*. De laatste twee teams hebben zich voor het OKT geplaatst via het Pré-OKT in Turkije.

De zeven landen die al op basis van het World Women’s Curling Championship 2021 voor de Olympische Spelen in Beijing zijn geplaatst: Zwitserland, ROC (Russisch Olympisch Comité), Verenigde Staten, Zweden, Denemarken, Canada en gastland China.

Heren Teams
Evenals het damestoernooi wordt het herentoernooi in de tweede week van het toernooi gespeeld, van zaterdag 11 tot en met zaterdag 18 december. Negen herenteams strijden voor de laatste drie plaatsen voor de Olympische Spelen in Beijing in China. Ook het Nederlandse herenteam doet aan dit toernooi mee.

De volgende teams nemen deel aan het OKT Heren: Italië, Noorwegen, Japan, Duitsland, Denemarken, Nederland, Zuid-Korea, Tsjechië*, Finland*. De laatste twee teams hebben zich voor het OKT geplaatst via het Pré-OKT in Turkije.

De zeven landen die al op basis van het World Men’s Curling Championship 2021 voor de Olympische Spelen in Beijing zijn geplaatst: Zweden, Groot-Brittannië**, Zwitserland, ROC (Russisch Olympisch Comité), Canada, Verenigde Staten en gastland China. De plaatsing van Groot-Brittannië is op basis van de positie van Schotland.

Als Curling Club Fryslân zullen wij, hopelijk samen met vele andere toeschouwers, het Nederlandse herenteam, bestaande uit Jaap van Dorp, Carlo Glasbergen, Wouter Gosgens, Laurens Hoekman en coach Shari Leibbrandt-Demmon tijdens hun wedstrijden toejuichen.

Speelschema
Klik hier voor het speelschema.

Uitzendingen
Klik hier voor het uitzendschema.

De wedstrijden van het Nederlandse herenteam worden live uitgezonden door Ziggo. Vanaf 10 december tot 3 januari staan alle zes Ziggo Sport Totaal zenders tijdelijk open, exclusief voor alle kanten van Ziggo.

Datum Tijd Wedstrijd Ziggo-kanaal
Zaterdag 11 december 14:00 uur Nederland – Denemarken Ziggo Docu
Zondag 12 december 19:00 uur Nederland – Duitsland Ziggo Tennis
Maandag 13 december 14:00 uur Nederland – Tsjechië Ziggo Docu
Dinsdag 14 december 09:00 uur Nederland – Italië Ziggo Select + kanaal 14
Dinsdag 14 december 19:00 uur Nederland – Finland Ziggo Docu
Woensdag 15 december 14:00 uur Nederland – Japan Ziggo Select + kanaal 14
Donderdag 16 december 09:00 uur Nederland – Noorwegen Ziggo Select + kanaal 14
Donderdag 16 december 19:00 uur Nederland – Korea Ziggo Docu

Side events
Naast de genoemde toernooien worden in deze weken verschillende side events georganiseerd waaraan Curling Club Fryslân haar steentje bijdraagt. Zo zijn er onder andere clinics voor basisscholen uit de omgeving van Leeuwarden en voor rolstoelers.
Klik hier voor de brief die naar de basisscholen is toegestuurd voor meer informatie.

1