
Curling is een ijssport voor zowel jong als oud. Een sport waarbij communicatie en samenwerking net zo belangrijk zijn als de individuele prestatie van de steen “gooien”, schuiven en vegen. We hebben het altijd over gooien, maar eigenlijk wordt de steen over het ijs geschoven, de steen komt niet los van het ijs.
De naam curling komt doordat de speler die de steen “gooit” de handle van de steen tijdens het gooien een kleine draai naar links of rechts meegeeft. Hierdoor krijgt de steen zijn curl. De curl is de afwijking van de rechte lijn. Door de curl en de snelheid van de steen is het mogelijk om achter een eerder gegooide steen te komen. Het komt met curlen vooral neer op precisie en controle.
Curling wordt gespeeld op een “sheet” op het ijs. Het curlingijs wordt eerst op een speciale wijze geprepareerd d.m.v. waterdruppels op het ijs, het zogenaamde pebbelen. Hierover wordt de circa 20kg zware curlingsteen geschoven. De pebble verminderd het contactvlak tussen de steen en het ijs.
Het vegen is een van de belangrijkste onderdelen van het curlen. Door het vegen verminderd de wrijving tussen de steen en het ijs, hierdoor blijft de steen langer in beweging en wordt het moment waarop deze gaat curlen uitgesteld. Een steen kan door zeer intensief vegen tot wel 3 meter verder gebracht worden.
Een curlingwedstrijd wordt gespeeld door twee teams van 4 spelers. Elke speler gooit per end, om en om met de tegenstander 2 stenen. Per end worden er 16 stenen gespeeld. De aanvoerder van het team (de Skip) bepaalt de tactiek. Het doel is om zoveel mogelijk van jouw stenen dichter bij het centrum van het huis (de cirkels aan de overkant van de sheet) te krijgen dan de tegenstander. Bij gewone toernooien worden 8 ends gespeeld. Bij EKs, WKs en de Olympische Spelen speelt men 10 ends. Zo’n wedstrijd van 10 ends duurt over het algemeen 2,5 uren. Hierbij wordt dan gemiddeld 5 km geveegd.
Curling is een Olympische sport en wordt ook in een rolstoel bedreven. Curling is sinds 2006 ook een paralympische sport. Een hoog nivo curling vergt jaren van training, maar na een korte introductie kan een beginner toch al snel geweldige stenen leggen!
Om de sport beter begrijpelijk en bereikbaar te maken voor iedere Nederlander, heeft de Nederlandse Curling Bond een korte animatiefilm gemaakt waarin de basisspelregels van curling worden uitgelegd. Bekijk de film hier.
Zie ook uitleg over Curling in twee minuten en de World Curling Federation Promotion Video of de aflevering van Het Klokhuis.